vineri, 25 mai 2012

Primele "pedale"... cu pedalele semi-automate


In toamnă, adica pe la inceputul lui septembrie 2011 am avut ocazia, datorita “sponsorului” meu principal, sa testez pentru prima data pedalele semi-automate.
Pentru ca, nu toata lumea stie care e treaba cu aceste pedale semi-automate, o sa va explic putin.

Pedalele semi-automate, sunt pedale, mai mici, care se pun in locul pedalelor normale. Ele au un sistem de prindere cu arcuri si magneti, si, cu ajutorul lui, pedalele se prind de papucii speciali de ciclism. In acest fel, se egaleaza forta de actiune a pedalelor. Atunci cand apesi pe pedala cu un picior cu celalat picior tragi de padala.
Sistemul de prindere, este putin mai ciudat, in sensul ca, prinzi foarte usor papucul de pedala, dar,  il desprinzi putin mai greu. Ca sa il prinzi, trebuie doar sa apesi putin, dar ca sa il desprinzi, trebuiesti sa misti piciorul in zig-zag si sa tragi.

Bineinteles ca la inceput, nu esti obisnuit cu pedalele. Trebuie sa inveti putin jmecheria cu ‘prinderea’ si  ‘desprinderea’.

Asadar, dupa cum ziceam, pe la inceputul lunii septembrie 2011, am avut ocazia, sa testez si eu pedalele semi-automate. Bineinteles, ca “muream” de curiozitate. De fapt, orice lucru legat de biciclete imi atrage atentia.
Asa ca, m-am incaltat cu papucii speciali, am schimbat pedalele de la bicicleta, din cele normale in cele semi-automate, si am iesit la o tura scurta prin Padurea Bungar, sa vad care e treaba cu ele.
Prima data, am exersat pe loc, miscarile de prindere si desprindere. “ O simpla miscare in zig-zag, ce poate fi asa de greu ?” . Exact asa am crezut inainte dar, cand am ajuns sa testez, am vazut ca nu e chiar asa de usor. Miscarea trebuie sa o faci din glezna, trebuie sa o faci cu forta, si trebuie sa o faci repede, astfel incat arcurile acelea sa nu le prinda iarasi.
Din proprie experianta va spun, ca  foarte putini sunt cei care au forta in glezna, iar miscarea rapida e foarte greu de facut. Cu piciorul drept, probabil e mai usor sa faci aceasta miscare, dar la piciorul stang, este si mai dificil.

Asadar, dupa ce am stat 2-3 minute sa prind miscarea, m-am urcat pe bicicleta , am prins ambele pedale, si am inceput sa dau o tura prin padure.
Toate bune si frumoase, pana cand a trebuit sa opresc.
Incetinesc... incetinesc, si, cand sa ma opresc, bineinteles ca, din reflex, am vrut sa pun piciorul pe jos.
Dar, cum sa pun eu piciorul pe jos, cand imi era prins de padala?  Asadar, nu am mai apucat sa desprind papucii de pedale, si m-am rasturnat pe loc.
Ma ridic, pornesc iarasi inca o tura. La fel !
Era clar, trebuia sa ma scap de reflexul involuntar pe care il aveam atunci cand opream, reflexul de a pune imediat piciorul jos.
La a 3-a tura, am “fentat meciul”. M-am chinuit dinainte de a opri sa desprind pedalele, apoi  am oprit cu ele deja desprinse.
La a 4-a tura, deja se vad progrese: am reusit sa imi desprind cu usurinta piciorul drept, dar la piciorul stang inca mai aveam de exersat.

Si... uite-asa intr-o dupa-masa, am reusit sa invat si miscarea, cu pedalele semi-automate.
Apoi, din padure, am prins curajul si am dat o tura si prin oras. Bineinteles, imi era o oarecare ‘frica’.  Ma gandeam ca poate nu imi iese miscarea cum trebuie si ma accidentez, sau ma bat de o masina :))

Dar, se pare ca nu am mai avut nici o problema, si nici un incident.

Si acum, niste pareri despre pedalele acestea semi-automate:
Deci, in primul rand, pedalele sunt facute pentru a injumatati forta de actiune a pedalelor. In momentul in care, cu un picior, apesi pe o pedala, cu celelalt picior tragi de cealalta pedala. Deci echilibrezi forta. Adica, nu mai apesi asa greu pe pedala.
Totusi, exista si un dezavantaj: muschii, picioarelor nu se odihnesc niciodata, si sunt intr-un lucru continuu ( trage-impinge ).
In al 2-lea rand, sistemul de prindere este fix. Asa ca, nu poti sa misti piciorul pe pedala ( mai la dreapta sau mai la sanga, sau in fata, spate ).
In nici un caz, pedalele nu te ajuta atunci cand mergi la o tura in padure ( cu radacini, hop-uri, pietris ). Pedalele semi-automate sunt exclusiv doar pentru asfalt.
Asadar, pedalele semi-automate, sunt excelente atunci cand faci un antrenament in totalitate pe asfalt.
Iar ca si incheiere, nu cred ca o sa imi pun vreodata acest tip de pedale. Mie imi place sa am “libertate” asupra picioarelor si nu imi place sa am un ‘punct fix’ cu care sa apas tot timpul  pe pedale.