duminică, 14 august 2011

Tura Dej-Cluj [ via Căprioara ]In data de 13 august m-am hotarat, impreuna cu Sergiu, sa mergem la o tura cu bicicleta.

Cu o zi inainte, ne-am inteles ce traseu am putea alege. Eu vroiam un traseu de distanta lunga ( peste 50 km ), iar Sergiu, vroia un traseu pe care nu a mai fost.

Dupa cateva ore de povesti, intelegeri si vorbe, lui Sergiu ii vine ideea unui traseu, de mult stabilit. Mai exact... traseul Dej-Cluj via Căprioara. Prima data, credeam ca face o gluma ironica. Adica... stai putin ! Noi suntem in Dej...; Până la Cluj...  este mult de mers ! De mers... mergem.... dar, inapoi ?! Ce facem ?! Nu  stiam cati km sunt de pedalat... cate ore facem ?! Nu cunosteam starea drumului, nu cunosteam lungimea... deci, in gandul meu ... " io ma tot gandesc la un traseu pe care sa mergem... si omu asta, face glume ironice".

Trece o jumatate de ora... si, imi suna telefonul: " Deci... mergem maine la Cluj ?" . In momentul acela, mi-am dat seama ca nu mai e gluma... si... de convins m-a convins destul de usor. Asa ca....ne pregatim sa mergem la... CLUJ !

Bicicleta mea, era lasata la bunici, deci, prima data, trebuia sa ma duc dupa ea.
Deci, ne hotaram, sa ne facem rucsacul, si... sa ne pregatim pentru  tura, pe care o vom avea de facut.

Asadar, m-am trezit de dimineata, la ora 6:30, am mancat ceva, mi-am pregatit rucsacul si am pornit dupa bicicleta.
La ora 8:15 m-am intalnit cu Sergiu in parcul mic din Dej, mi-am umflat rotile, am schimbat 2 vorbe, si la ora 8:30 am pornit la drum !

Cu totii stim, ca intre Dej si Cluj este o distanta de 60 km. Ei bine... traseul Dej-Cluj via Căprioara avea sa fie mai lung.

Deci, a inceput avenTura...

Primele ganduri, care imi treceau prin cap.... erau veşnicele mele probleme..."sper sa nu ma prinda zgarciurile, crampele musculare, sper sa ma tina bicicleta, sa nu fac pana, sper sa ma intorc cu bine acasa".

Parcurgem  vreo 5 km si... la bicicleta lui Sergiu, ii apare un zgomot, destul de tare, si de suparator. Ne oprim 10 minute, ne uitam de unde provine zgomotul, dar, nu ne-am putut sa seama... asa ca, am luat uleiul spray Michelin, si am inceput sa pulverizez ulei pe suspensia de pe spate, pe butucul de la roata, si pedale. Zgomotul, din pacate nu a incetat. Ne hotaram sa continuam drumul...

Tineam viteza constanta, nu ne fortam, si nu ne grabeam.
Curând au inceput primele serpentine. Le-am urcat pe langa bicicleta, fara nici o problema. Ceasul era 10 deja... a inceput caldura... Am facut o mica oprire in varful serpentinelor, la marginea unei paduri. Am vrut sa facem poze... si... hop... o problema. Se pare ca Sergiu, si-a uitat cardul de memorie a aparatului foto acasa. Deci, puteam face doar 27 de poze cu aparatul, iar restul... cu telefoanele ( bineinteles cu rezolutie mai mica ).

Continuam drumul.... si ajungem la poalele unor dealuri, de unde iarasi incepeau serpentine.
Ceasul era 12 deja. Asadar, ne punem sa mancam.... mai facem cateva poze, si... pornim pe langa bicicleta...

Afara, a inceput deja o caldura destul de mare, iar urcarea serpentinelor, ne-a lasat fara apa.
Am oprit in satul Vultureni, si am cautat o fantana cu apa. Ne-am umplut sticlele, si am pornit iarasi la drum...
Intre timp am observat, ca zgomotul de la bicicleta lui Sergiu a incetat. ( cel putin atunci ne-am dat seama, pentru ca eram deja obisnuiti cu el ).

Acum, se pare ca a inceput partea cea mai nasoala.
Au urmat kilometri intregi de urcare tot pe serpentine. Si din pacate, era exact ora 12:30 deci, soarele ne batea exact in cap.

Cu greu, in aproximativ 2 ore, am reusit sa ajungem in varful dealurilor. Apoi, de acolo, am facut aproximativ o jumatate de ora dupa care... am ajuns la tablita " Cluj-Napoca".

La ora 14:55 am intrat in orasul Cluj-Napoca, parcurgand o distanta de 74 km cu o viteza constanta de 17 km/h.

Eram deja fericiti, ca am reusit sa intram in Cluj, fara probleme. Este o ocazia unica. Nu toata ziua poti ajunge cu bicicleta in Cluj.

Chiar daca eram in Cluj, eram stresat de ideea intoarcerii. Aveam 2 solutii: ori o luam cu bicicleta inapoi, asta ar insemna sa ajungem acasa in jurul orei 24:00, ori ne intoarcem cu trenul. Bineinteles, cu trenul, aveam unele nedumeriri. Cum urcam bicicletele in tren si, ce trebuie sa platim in plus...

Pana la urma, ne-am hotarat sa mergem cu trenul personal de la ora 19:46... asa ca... aveam la dispozitie 4 ore de plimbare prin Cluj.

Am fost la Belvedere, am fost la statuia lui Matei Corvin, am fost in Iulius Mall, Auchan si in final, am ajuns la gara.

Ne-am luat bilete cu reducere, pe baza carnetelor de elev, am urcat cu bicicletele in tren, in ultimul vagon, chiar in spate si... am asteptat sa vina controlorul.... sa vedem, cum sta treaba cu bicicletele.

In 10 minute, vine si controlorul.... ii aratam frumos biletele de tren, impreuna cu carnetele de elev... dupa care ne intreaba cu un chip zambitor:

- Daaa bicicletele astea a cui sunt ?
- A noastre !
- Si... cine le plateste ?
- Pai... noi... daaa cat costa ?
- Aaaaa pai.. scump ! 5 lei !

Si... uite asa... doar cu 8 lei, am venit din Cluj, si noi si bicicletele si am ajuns acasa devreme.
Am intrat in casa la ora 22:00.

A fost o tura foarte frumoasa. Vremea a fost excelenta. Nu am avut nici o problema cu bicicletele. Am ajuns in Cluj cu bicicletele, care mi se pare a fi ocazie unica, pentru ca nu tot timpul poti ajunge in Cluj cu bicicletele.
Chiar si acum ma tot mir... cum se face, ca nu am avut crampe musculare sau zgarciuri ( vesnicele mele probleme ) la o zi atat de solicitanta... de dimineata de la 6:30 pana seara la 22:00


In total, am facut 103,10 KM cu o viteza constanta de 15,4 km/h intr-un timp de pedalare de 6:38 ore.

Pot sa spun, ca mi-am atins recordul de km parcursi intr-o singura zi.

Mai jos puteti vizualiza harta traseului si graficul altitudinii:


Traseu de bicicleta 1186872 - powered by Bikemap 

2 comentarii:

  1. Cu totii stim, ca intra Dej si Cluj este o distanta de 60 km. ma vezi ca ai gresit o litera :P 'intra' :))

    RăspundețiȘtergere