marți, 8 februarie 2011

Elemente necunoscute...

In urmatoarele randuri, as vrea sa va descriu si sa va explic unele elemente, sau, unele cuvinte pe care, lumea, in mod normal nu le cunoaste. De fapt, nici un ciclist amator nu le cunoaste foarte bine.

In primul rand, sa incepem cu cuvantul, sau, mai bine zis initialele "UCI".  Majoritatea concursurilor licentiate au aceste initiale atasate de sigla concursului.
Initialele UCI vin de la Uniunea Ciclista Internationala. Aceasta este unitatea suprema in ciclism care stabileste regulamentele in acest sport.

Exista mai multe tipuri de concursuri, dar in acest subiect, va explic doar partea cu maratonul, restul sigur le cunoasteti.
Dupa cum stiti...  maratonul este o cursa, care se desfasoara pe o lungime destul de mare. Dar, totodata, exista si  alte tipuri de maratoane:
-Dualton - combina mersul pe bicicleta cu alergatul. Mai precis, concurentii au un segment din traseu, in care trebuie sa lase bicicleta si sa alerge pana la un anumit punct.
-Trialton - combina mersul pe bicicleta cu alergatul si cu innotul. Mai precis, concurentii au segmente din traseu, in care trebuie sa lase bicicleta deoparte si sa alerge si/sau sa innoate. Din punctul meu de vedere, acesta necesita o conditie fizica foarte buna si o rezistenta enorm de mare. Nu toata lumea exceleaza in toate 3 sporturile.

Un alt element, necunoscut este cursa de tip DownHill. Aceasta este o competitie de coborare, contratimp extrem de dificila din punctul de vedere al traseului ( panta foarte abrupta, bolovani,  radacini, santuri, gropi, -  combinat cu viteza mare de coborare contratimp ).

Si, in ultimele cuvinte... probabil ati auzit de "traseu tehnic". Mie personal, mi-a luat ceva timp ca sa inteleg acest cuvant si sa inteleg la ce se refera. Traseul tehnic, este un traseu  cu diferite obstacole (gropi, bolovani, radacini, curbe periculoase) unde, este necesar sa te gandesti la diferite optiuni pentru a le putea traversa.


Cele mai importante cuvinte necunoscute, cred ca le-am enumerat si explicat mai sus. Daca aveti o nedumerire, sau nu intelegeti un lucru, nu ezitati sa comentati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu